2012. szeptember 22., szombat

Arromanches, Normandia

Elérkezett az utolsó nap. Erre a napra rengeteg dolgot vállaltunk be. Többek között a normandiai partraszállás néhány helyszínét. Elsőként Arromanches, majd Omaha Beach volt a cél.
Cancale-ból Arromanches-be az út 175 km. A városka a normandiai partraszállás során a Gold Beach-hez tartozott. Itt építették ki az ún. Eperfa kikötőt, amelynek maradványai - hatalmas betonblokkok és egyebek - ma is láthatók. Persze a part most inkább a romantikus, szép oldalát mutatja, de láthatjuk a meredek szirtfalakat is, melyek annyi nehézséget okoztak a "D napon".
Van egy múzeumuk is, D DAY Musee, melyben modellek, akkori fegyverzetek, egyenruházatok és fotók találhatók, hogy könnyebben el tudjuk képzelni a "leghosszab napot". Egészen érdekes, érdemes megnézni. Van egy kis 3D-szerű vetítőterme is, ahol filmeket vetítenek és a vászon előtti normandiai partszakasz modelljén fényekkel jelzik, hogy éppen hol zajlik a filmbéli esemény. Ezenkívül van egy "normál" moziterme is.
Szintén a városkában van egy 360 fokos panoráma mozi is, melyben nagyon szép, felkavaró dokumentumfilmet nézhettünk meg. Sokáig a hatása alatt voltunk...

A part 2012-ben
Mulberry "B" maradványa
Az egykori kikötő betontömbjei
D DAY Musee
A Szövetségesek fegyverzete, egyenruhája
Az amerikai filmekből jól ismert sisak
Az ejtőernyősök felszerelése
A "moziterem"
Kegyelet...
...a Hősöknek
Arromanches Cinéma Circulaire közelében
Kilátás a "kikötőre"
A városka ma



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése