2012. szeptember 22., szombat

Rouen, Normandia

Párizst élményekkel teli öt nap után hagytuk el. Elindultunk Normandiába, érintve Rouen és Caen városát, majd tovább utaztunk Bretagne-ba, Cancale-ba, szálláshelyünkre. Rouen Felső-Normandia egyik legszebb városa, szerintem, múzeumvárosnak is nevezik, olyan szinten megőrizték az építészeti emlékeket, a város történelmi magját. Persze sok mindent újjáépítettek a második világháború bombázásai miatt.
Az idő rövidsége miatt elsősorban a Notre-Dame-ra koncentráltunk, azt szerettük volna alaposabban megismerni, megcsodálni. A város egyéb látnivalóit csak "futtában" láttuk. Szóval ide még egyszer el kell jönni, majd egyszer, valamikor, talán... :)
A város hangulata magával ragadó, rendezettnek tűnő, kompakt új városrészek és a történelmi belváros a Notre-Dame-mal frenetikus hatású. A katedrális olyan szép, hogy szavakba önteni is nehéz. Nem csoda, hogy Claude Monet, a nagy francia impresszionista festő, sorozatot készített különböző fény- és időjárási viszonyok között az épületről. Sajnos ottjártunkkor a fő homlokzati oldalon felújítást végeztek, így arról az oldalról nem igazán sikerült jó képeket készítenem, annál inkább a többi oldalról :). De majd legközelebb pótoljuk a hiányosságot... :)

A város honlapja: Rouen!

Néhány képpel szeretném megmutatni mit láttunk, milyen volt akkor a Notre-Dame, és milyen a hangulata ennek a csodás városnak, Rouen-nek. Én személy szerint nem tudtam betelni vele... :)

A roueni Notre-Dame, első benyomás
Felújítás
St. Romain torony
Középtorony (151 m)
A Tour de Beurre (Vaj-torony)
Oldalnézet (részlet)
Támpillérek és a Saint Romain torony
Notre-Dame, a középtorony dominál
A gótika egy újabb csodája
Portail de la Calende
Portail de la Calende közelebbről
Ilyen helyen kávézgatni...
Impressziók - Monet után...
Impressziók - Monet után...
A főhajó
Csúcsívek és bordás keresztboltozat
Lépcső, égbetörő csúcsívek között
Keresztboltozat ás ablakok
Középpontban a gótika
Egy a rengeteg szobor közül
Fények és hangulatok
A kereszt
Szobrok
Áhítat és megnyugvás

Amint a képek mennyiségéből látszik, nem tudtam ellenállni és válogatni a képeket - persze ez nem igaz, mert még több van :) -, mivel a Notre-Dame és maga Rouen egyszerűen "rabul ejtett"...

A katedrálist elhagyva "belekóstoltunk" a városba, szó szerint is, mivel olyan süteményeket lehet kapni a kis boltokban, hogy csak na... :)  Akkor lássuk a "hangulatfestő" képeket:

Falhoz simulva - egy galéria
A Notre-Dame mögött
Cégérek a belvárosban
Óvárosi utcák
Normann módi
Komor árkádsor
Kongó belvárosi utca
Kontraszt - macskakő és vörös aszfalt, ó és új
Modern városrész
Pizzéria? Hm!
Életkép Rouen-ből

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése