2012. szeptember 22., szombat

Párizs, Sainte-Chapelle

Szent Kápolna magyarul. Az Igazságügyi Palota épületegyüttesének udvarán található. Világhírű gótikus kápolna. Annyira szép, hogy sokak véleménye szerint a legszebb látnivaló Párizsban. Ezt látszott igazolni az utcán kígyózó sor is. Sajnos kétszer is sorba kell állni: egyszer egy alapos átvizsgálás miatt és egyszer a jegyért. Ez kissé kimerítő, de megéri.
Nem sok külső fény volt látogatásunk során, de a belső fények nagyon szépek, átgondoltak. Kivételes hangulata van a kápolnának. Légies, könnyed, rengeteg szín és dísz mindenfelé, és rengeteg ember... :) A nyugati oldalán van egy kis balkon, mely egy gyönyörű kapun keresztül érhető el.
Az alsó szintről a felsőre egy szűk csigalépcsőn lehet feljutni. Az alsó szinten elhelyezett szuvenírbolt engem kissé meglepett, oda nem illőnek gondolom, és a fotózásban is zavart... :)
Sainte-Chapelle, szép ez a francia nyelv... Hivatalos weboldalon hasznos információkat lehet találni, és ezt az oldalt is nagyon ajánlom, fantasztikus: Virtuális látogatás!
 
Gótikus csoda
Az alsó kápolna
Az alső kápolna a bejárat felől
Gótika "kicsiben"
A felső kápolna a színesüveg-táblákkal...
...és a hatalmas rózsaablakkal
Szobrok, díszek...
...és színek mindenütt
Légies könnyedség
A "csillagos égbolt"
A balkonra nyíló kapu
Gazdag díszítettség
Megkapó, lenyűgöző részletek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése