2012. szeptember 22., szombat

Caen, Normandia

Rouen után Caen. Az ember alig tért magához, Rouen után máris újra egy ámulatba ejtő városba ér. Alsó-Normandia székhelye, Caen, 12 km-re van a La Manche-csatornától, de kikötője van, egy kiépített csatornának köszönhetően.
A magyar városoktól eltérően, ahol leginkább barokk építészeti emlékek vannak, itt újra a gótika "hódít". Csodálatos templomok, a Chateau, azaz a vár, vagy inkább erőd, olyan összképet ad, ami nálunk nincs. Időutazás, a modern és a középkori együtt, harmóniában! (Nagyjából...:))
A D-Day, azaz partraszállás során Caen az elsődleges célpontok egyike volt, szinte teljesen elpusztult a város, de újjáépítették. Néhány kép abból az időszakból: Caen régen!
Sajnos itt sem időztünk túl sokat, néhány órát töltöttünk csak el Caen-ben, főleg a vár környékén, és néhány templomot néztünk meg, a St. Pierre és St. Jean templomokat. A vár körül, a füves területen, sok fiatal pihent, élvezte a napsütést, az enyhe, kellemes meleget.
Ahogy Rouen kapcsán említettem, ide is vissza kell térnünk... :) Érdemes lenne! Nagyon sajnáltuk a kihagyott dolgokat (pl. St. Étienne templomot, apátságot), de a szállásunkat időben kellett elfoglalnunk, Cancale-ban, ami kb. 160 km-re van Caen-től.
A szövegben található linkek segítségével teljes képet kaphatunk a városról. A város hivatalos honlapja a franciául értőknek jól jöhet... :)

Néhány kép Caen-ről:

Église St-Pierre (Szent Péter templom), gótika és reneszánsz
St. Pierre a Chateau-ból
St. Pierre, zöld és modern környezetében
Édes pihenés... :)
Kiemelkedő templom
A megunhatatlan gótika - St. Pierre templom főhajója
Csúcsívek sora
St. Pierre, gótikus építészet
Fények és szinek
La Chateau
La Chateau - normann és francia zászlók
La Chateau - lépcsők a toronyba
St. Pierre templom az erődből
Kilátás a várból - jobbra a Saint-Etienne apátság
A St. Jean templom komor és robosztus
Szépség és erő
St. Jean templom - korai gótika
Kicsik vagyunk

Belvárosi séta

Bevásárló utca

Bástya a központban

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése